Jdi na obsah Jdi na menu

Takoví jsou králíci

10. 8. 2010

Takoví jsou králíci

 

  • Všicni králíci jsou od přírody stejně společenští jako jejic předkové, divocí králíci
  • Zuby a drápky králíkům neustále rostou, a proto musí být používány
  • Králíci patří mezi býložravce
  • K vzájemnému porozumění jim pomáhají tři pachové žlázy, jejichž výměšky slouží např. pro značkování revíru
  • Zakrslí králíci se dožívají osmi a více let
  • Králíci potřebují pravidelný pohyb
  • Divocí králíci váží přibližně 1 až 2 kg, čistokrevná plemená zakrslých králíků 0,7 až 1,5 kg. Váha velkých, statných králíků (belgických obrů, německých obrovitých strakáčů) dosahuje až k 7 kg
  • Mezi nejdůležitější smysly králíků patří čich. Králík dokáže určit dokonce i "svého" pána pomocí jeho osobního zápachu

 

Jak králík vidí

Králík má obdivuhodně velké zorné pole. Může vidět nejenom kolem dokola, může také pozorovat dokonce i vzdušný prostor nad sebou, jeho oči reagují na nejmenší pohyb. Pro zvíře, které má v přírodě mnoho nepřátel, jako třeba dravé ptáky nebo kuny a lišky, jsou zmíněný kruhový rozhled a okamžitá reakce an optické podněty životně důležité. Jenom tak může zavčas spatřit nepřítele a prchnout.

Králík má lehce vyčnívající oči, posazené nahoře po stranách hlavy. Díky tomu má téměř kompletní rozhled - narozdíl id nás lidí. Je to pro všechna zvířata, jejichž obranou je útěk, jako kupříkladu křečky nebo morčata, důležité pro přežití.

Avšak schponost objevit nepřítele blížícího se ze vzdušného prostoru nebo zezadu znamená pro králíka omezení při prostorovém vidění. Celý svět vnímá jako "placku", asi tak, jako kdybychom si přikryli jedno oko. Jako zvíře aktivní hlavně za soumraku je králík vybaven na dobré vidění při zhoršených světelných podmínkách. Vyhýbá se ostrému slunečnímu světlu, protože není schopný zužovat v odpovídající míře svoje zorničky. Zda králík vidí svět barevně, to je sporné. Možná, že umí rozlišovat mezi zelenou a červenou barvou.

Co tvým králíkům zpříjemní život: Vždy se přibližuj ke svým králíkům pomalu zepředu a nedělej ukvapené pohyby, jinak u nich vyvoláš chování odpovídající reflexnímu útěku. Chceš-li zakrslíka pozdravit, sedni si k němu a dopřej mu, aby si v klidu očichal tvoji ruku, Dávej pozor, aby do celé králíkárny nepronikalo přímé sluneční světlo, ve tmě nerozvěcuj prudké světlo.

 

Jak králík slyší

Uši králíka jsou postaveny jako ozvučnice. Králík s nimi může hýbat, aniž by pohnul hlavou. A dokonce pohybuje každým uchem nezávisle, takže dokáže zachytit zvukový prostor odpovídající 360 stupňům. Berani s visícíma ušima mají údajně omezené sluchové možnosti. Určité zvuky si králíci dobře pamatují. Konec konců mohou králíci zaznamenat a znovu poznat barvu lidského hlasu.

Co tvým králíkům zpříjemní život: Zabraň bouchání dveřmi nebo hlučné zábavě v blízkosti zvířat. Pronikavé, ječící a řezavé hlasy jsou pro králíky děsivé.

 

Čich

Schopnost čichového vnímání hraje ve světě králíků vedle zraku nejdůležitější roli. Vzájemně se poznají nejenom jako přítel či nepřítel, nýbrž si "přečtou" i pachové vzkazy, které druzi z kolonie v okolí zanechali. Zvláštností je pohyblivý čenich. Vnitřní čichové řasy jsou stále v pohybu a jsou rytmicky posouvány. Králík tak větří, kontroluje přísun vzduchu a s ním i ten nejslabší pach a proudící pachové signály. Sliznice v čenichu je velmi citlivá.

Co tvým králíkům zpříjemní život: Dávej pozor, aby tvoje ruce nebyly cítit parfémem, mýdlem nebo čpavým čistícím prostředkem. To nejenom podráždí králíkovu velmi citlivou nosní sliznici, ale také zabrání tomu, aby tě králík opět poznal. Stejně ho podráždí i prach na seně nebo suchý vzduch v pokoji. Nedávej cizí králíky bez bedlivého uvážení hned k sobě. Nejprve umožni, aby se obě zvířata mohla očichat. Příbuzenský zápach slouží u divoce žijících kolonií králíků jako rozhodující poznávací označení. Cizí vetřelec bývá napaden a většinou donucen k útěku.

 

Chuť

Chuťové buňky králíka jsou rozmístěné v tlamičce a v hrdle. Jeho chuťové vjemy jsou natolik vyvinuté, že dokáže rozpoznat mezi sladkým, kyselým, hořkým a slaným.

Co tvým králíkům zpříjemní život: I když jsou králíci skoro "k neudržení", když se jim nabídne čokoláda a další sladkosti, nepodbízej se jim s podobnými lahůdkami. Tvoji miláčci by totiž mohli mít z podobných chuťovek těžké trávicí poruchy. Namísto toho se raději postarej o zdravou, pestrou stravu.

 

Hmat

S pomocí hmatových vousů, rozmístěných po obou stranách tlamičky a kolem čenichu, nad očima a na bradě, se králíci orientují ve tmě a mohou si přesně změřit šířku a výšku dutiny, kterou se chtějí protáhnout.

Co tvým králíkům zpříjemní život: Králík momořádně prožívá, když se přitulí k ostatním, protože potom může pomocí kůže celého těla vnímat vzrušení z dotyku. Na mnouho králíků působí uklidňující dojem pohlazení chovatele. Mnozí trpaslíci mají rádi, když jim jemně prstem projedeme od čenichu nehoru mezi uši. Krílíky nikdy netahej za hmatové vousy, a vůbec tě nesmí napadnout jim je stříhat!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Štefan - Hledám

15. 2. 2024 13:13

Dobrý den
Hledám majitele samečka zakrstlého králika.
Pro spárení s mou samičkou kuní modrý
č.t.601 544 923
Plzeň.Je očkována

Jana Šplíchalová - Hmatové fousky

5. 9. 2021 23:15

Ahoj, měla bych dotaz ohledně vousků. V článku píšeš, že se nikdy nesmí stříhat, je to logické, když je potřebují k orientaci. Ale co když má jeden na tváři a kroutí se mu směrem nahoru do oka? Neustále mu ho upravuji, aby mu v oku nevadil. Ani tento vousek nemohu odstřihnout? Na druhé tváři ho nemá. A dorůstají jim znovu ty vousky? Prosím o odpověď na Jana.Vaculinova@seznam.cz. Děkuji za odpověď, měj se, Jana.

Adminka - Re: Hmatové fousky

9. 2. 2022 6:04

Ahoj, v tomhle případě by to asi nevadilo, je to jen jeden fousek. Fousky myslím nedorůstají, ale po čase vypadnou a naroste nový.

Vall - Vydi zakrslí králík ve tmě

13. 11. 2016 22:24

Prosím mě by zajímalo jak vidí zakrslí králík ve tmě

Adminka - Re: Vydi zakrslí králík ve tmě

19. 12. 2016 23:39

Ahoj,
to úplně nevím, jak králíci vidí ve tmě, ale myslím si, že moc dobře ne, jelikož převážně jejich fousky slouží jako hmat k orientaci ve tmě. Jak tu mám psané v článku o jejich smyslech, tak králík vidí celkem dobře v šeru a v nízké viditelnosti. Ale myslím si, že ve tmě už ten zrak tak dobrý nebude. :)