Jdi na obsah Jdi na menu

Chování králíků

23. 8. 2010

Panáčkování: Když králík slyší nebo vidí něco, co vzrušuje jeho pozornost, vzpřímí se a "jistí", jak říkají odborníci. V překladu by tak chtěl asi říci: "No, copak se tu děje nového?".

Válení se: "Jsem na vrcholu blaha"

Hrabání a škrábání: Hrabe-li tvůj králík po pohlazení přední tlapkou, může to znamenat: "Prosím, ještě více hladit". Hrabání a škrábání je ovšem též vrozený instinkt, protože králíci v přírodě vyhrabávají nory. Dospělí samci a králice v době říje či březosti hrabou nervózně podestýlku. Vzrušení samci vyhrabávají půdu nebo vyškrabávají podlahu, když větří rivala. Dominantní králíci zahrabávají značky předchůdců, aby je mohly přeznačkovat vlastním páchnoucím výměškem.

Pošťuchování čumáčkem: Tak se králíci zdraví. Pokud do tebe králík šťouchne, znamenáto: "Prosím tě, pohlaď mě".

Odstrkování ruky: "Nech mě v klidu, mám už dost hlazení". Když této prosbě nevyhovíš, může následovat pokus o kousnutí.

Olizování: Jakmile tvůj králík začne olizovat například tvoji ruku, znamená to: "Mám tě rád". Králíci, kteří se mají rádi, se k sobě přitulí a olizují si srst. Jejich chování bývá též nazýváno sociální tělesnou péčí.

Krátké potřásání hlavou: Může to být jednoduchá reakce na dotyk nebo taky: "Tak teď už ale toho mám dost!"

Shýbání se: Králík se přitiskne rovně k zemi, uši má sklopené, hlava je sehnutá dolů. Tímto způsobem se jeden králík podřizuje druhému. I ve vztahu k člověku dává tak zvíře najevo své postavení. Znamená to přibližně: "Neudělej mi nic!" Chová-li se tak králík bezprostředně po prožitém nebezpečí, má současně vytřeštěné oči, prudce dýchá a tělo působí ztuhle, potom se pokouší dělat mrtvého. Aby tvůj králík nepropadal panice, měl by ses k němu obezřetně přibližovat a tiěe k němu hovořit.

Uvolněné sezení na bobku: Uči jsou přitom přiložené. Jedná se o odpočívání. Jako by říkal: "Nyní mě neruš!"

Odpočívání na boku: Hlava je položená na zemi, nohy jsou natažené, oči se začínají pomalu zavírat: "Teď bych rád spal."

Protažený trup: Zadní část je vyhrbená, uši míří dopředu, ocásek je přitisknutý. "Rád bych věděl, co se tu děje." Ocásek je přitom ke straně: "Sice bych rád věděl, co se děje, ale té věci zase nepřikládám tak velký význam." Pozor, pokud jsou přitom uši položené dozadu a navíc je dokonce ještě slyšet prskání a vrčení. V takovém případě je králík připraven k útoku. Může poškrábat nebo pokousat. Tak se ale králík chová, pouze když má pocit, že je v úzkých.

Požírání bobků: Možná ti to přijde trochu nechutné, když tvůj králík požírá vlastní bobky. Jenomže pro králíka je to životně důležité. Jedná se totiž o speciální trus, který vzniknul ve slepém střevě a obsahuje důležité vitaminy. Králík se tyto měkké vitaminové pilulky odebere často hned u konečníku a spolkne je nerozkousané, aniž bys to zpozoroval.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tereza Andrlová - Re: králiček

25. 3. 2016 10:10

Co znamená když ho hladím a on sklopí uši ?

Adminka - Re: Re: králiček

28. 5. 2016 12:51

Ahoj, když se králík sehne nebo sklopí uši, znamená to většinou, že se ti podřizuje. Většinou to tedy bývá ze strachu, aby mu nikdo neublížil. Nevím tedy, jaký tvůj králíček je, jestli je plachý nebo ne, ale pokud ne a nepřipadá ti, že by se bál, tak to může být podřízení v dobrém smyslu, kdy si to třeba víc užívá :)

Terka1234567 - Ahoj

3. 4. 2016 12:30

No mám doma velkévo králíka tygříka , je strašně hodnej ale vždycky když ho jdu nakrmit začne mi olizovat ruku no ale zavolám sestru dám její ruku k němu a neolizuje ale asi jedna minuta dám k němu ruku a zase začne olizovat mě . přitom se k němu mu chováme všichni stejně , jakto že olizuje jen mě?

Adminka - Re: Ahoj

28. 5. 2016 12:42

Králík pozná, kdo je jeho pán a kdo se o něj stará. Mě taky olizuje ruku, když ji hladím nebo když jí dám najíst, od ostatních se nechá pohladit a cokoliv, ale neblíže. Neznamená to, že by někoho králík neměl rád, jen je věrný tomu, kdo se o něj stará a koho má nejradši :)

Ivana - Měkká podložka

11. 11. 2015 16:29

Ahoj, mám zakrslého králíka Teddyho. Už dlouho to neudělal, ale opět se vrací jeho období. Vždy když vyskočí na gauč nebo na deku, tak hned čůrá. Znamená to něco nebo jak se tomu vyvarovat? Díky za odpověď :)

Adminka - Re: Měkká podložka

17. 2. 2016 18:24

Ahoj, ten můj to dělal taky. Je to podle mě jen značkování jeho území a i když to už udělal dřív, tak potom to tam už necítí a dělá to znovu. Já toho svýho pak musela hlídat a jakmile pak vyskočila na mou postel, tak jsem ji šla dát dolu a ona se po čase naučila, že tam chodit nemá a teď je zvyklá chodit na záchod do klece.

MMMMMXXXM - králičí obíhání

28. 8. 2013 10:22

Co znamená když králík běhá kolem mí nohou dokolečka ? :D

nuknuknanukkluk - Re: králičí obíhání

14. 12. 2013 20:49

očividně se zblázdnil dej mu léky na uklidněnou prča

Karolína - Re: králičí obíhání

19. 3. 2014 17:28

Nevím, ale mě to dělá často... hlavně když jsem třeba vykoupaná a mám holé nohy.

Karolína - Re: králičí obíhání

19. 3. 2014 17:33

Pokud chováte jen jednoho králíčka samostatně, a nemáte ho kastrovaného, může se Vám stát, že Vás králíček začne považivat za potencionálného partnera a začne kolem Vás dokola pobíhat a vydávat bručivé zvuky.

tess - Re: králičí obíhání

9. 2. 2015 17:46

Jenom já ti asi dám inteligentní odpověď.: D. Snaží se namlouvat

............ - Re: králičí obíhání

23. 2. 2015 20:08

TO znamená že si tě namlouvá

ami2002 - Re: králičí obíhání

26. 11. 2015 18:12

Znamená to že si tě přivlastňuje, má tě rád a chce aby jsi byla jen jeho :)

klara - kralik

2. 2. 2014 19:02

* znalosti

klara - kralik

2. 2. 2014 19:02

Děkuji moc za toto chalitebné a krásné zalosti :)