Jdi na obsah Jdi na menu

Chování králíků

23. 8. 2010

Panáčkování: Když králík slyší nebo vidí něco, co vzrušuje jeho pozornost, vzpřímí se a "jistí", jak říkají odborníci. V překladu by tak chtěl asi říci: "No, copak se tu děje nového?".

Válení se: "Jsem na vrcholu blaha"

Hrabání a škrábání: Hrabe-li tvůj králík po pohlazení přední tlapkou, může to znamenat: "Prosím, ještě více hladit". Hrabání a škrábání je ovšem též vrozený instinkt, protože králíci v přírodě vyhrabávají nory. Dospělí samci a králice v době říje či březosti hrabou nervózně podestýlku. Vzrušení samci vyhrabávají půdu nebo vyškrabávají podlahu, když větří rivala. Dominantní králíci zahrabávají značky předchůdců, aby je mohly přeznačkovat vlastním páchnoucím výměškem.

Pošťuchování čumáčkem: Tak se králíci zdraví. Pokud do tebe králík šťouchne, znamenáto: "Prosím tě, pohlaď mě".

Odstrkování ruky: "Nech mě v klidu, mám už dost hlazení". Když této prosbě nevyhovíš, může následovat pokus o kousnutí.

Olizování: Jakmile tvůj králík začne olizovat například tvoji ruku, znamená to: "Mám tě rád". Králíci, kteří se mají rádi, se k sobě přitulí a olizují si srst. Jejich chování bývá též nazýváno sociální tělesnou péčí.

Krátké potřásání hlavou: Může to být jednoduchá reakce na dotyk nebo taky: "Tak teď už ale toho mám dost!"

Shýbání se: Králík se přitiskne rovně k zemi, uši má sklopené, hlava je sehnutá dolů. Tímto způsobem se jeden králík podřizuje druhému. I ve vztahu k člověku dává tak zvíře najevo své postavení. Znamená to přibližně: "Neudělej mi nic!" Chová-li se tak králík bezprostředně po prožitém nebezpečí, má současně vytřeštěné oči, prudce dýchá a tělo působí ztuhle, potom se pokouší dělat mrtvého. Aby tvůj králík nepropadal panice, měl by ses k němu obezřetně přibližovat a tiěe k němu hovořit.

Uvolněné sezení na bobku: Uči jsou přitom přiložené. Jedná se o odpočívání. Jako by říkal: "Nyní mě neruš!"

Odpočívání na boku: Hlava je položená na zemi, nohy jsou natažené, oči se začínají pomalu zavírat: "Teď bych rád spal."

Protažený trup: Zadní část je vyhrbená, uši míří dopředu, ocásek je přitisknutý. "Rád bych věděl, co se tu děje." Ocásek je přitom ke straně: "Sice bych rád věděl, co se děje, ale té věci zase nepřikládám tak velký význam." Pozor, pokud jsou přitom uši položené dozadu a navíc je dokonce ještě slyšet prskání a vrčení. V takovém případě je králík připraven k útoku. Může poškrábat nebo pokousat. Tak se ale králík chová, pouze když má pocit, že je v úzkých.

Požírání bobků: Možná ti to přijde trochu nechutné, když tvůj králík požírá vlastní bobky. Jenomže pro králíka je to životně důležité. Jedná se totiž o speciální trus, který vzniknul ve slepém střevě a obsahuje důležité vitaminy. Králík se tyto měkké vitaminové pilulky odebere často hned u konečníku a spolkne je nerozkousané, aniž bys to zpozoroval.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ahoj - Ahoj

10. 5. 2021 12:56

Ahoj ahoj ahoj ahoj ahoj

Eliška - Hrabání

16. 4. 2020 16:27

Co se děje když mám králíka v klíně a hrabě můžete mi prosím pomoct máme ho dva dny ale už se náš nebojí prosím pomoc

Adminka - Re: Hrabání

2. 4. 2021 21:25

Dobrý den, nejspíše se mu třeba v klíně moc nelíbí, ne vždy se králíci rádi chovají. Nebo to může být jen forma zábavy, že si tak hraje, záleží, jestli je to agresivní hrabání nebo ne. Já když si tu svou vezmu na klín, tak jde za chvilku pryč, protože se jí tam nelíbí. Ráda se nechá hladit na zemi třeba, ale na chování moc není.

sára kostihová - rufus

27. 8. 2018 20:57

furt nám odstrkuje nohu čumákem

Adminka - Re: rufus

13. 1. 2019 16:34

To mi dělá moje taky. Nevím, jestli je to hra nebo že jim něco překáží, ale nic špatného to není. Ve většině si myslím, že odstrkují právě překážky nebo něco, co na daném místě nechtějí.

Pepanek - Kralik

28. 7. 2018 7:25

Pořád kdyš běhá tak mu šumí v bříšku co mám dělat

Adminka - Re: Kralik

19. 8. 2018 12:37

Ahoj,
určitě navštiv zvěrolékaře, s tímto ti moc neporadím. Lékař bude vědět líp.

Pepanek - Kralik

28. 7. 2018 7:26

Pořád kdyš běhá tak mu šumí v bříšku co mám dělat

Adam Hirš - Je to normální

10. 8. 2017 20:49

Nedávno sem si pořídil dva králíky.Samičku a samce.Mám je v takovým domečku co sem jim postavil.Mají tam i výběh ale k tématu samec pořád běhá kolem samičky a při tom jí počůráva.Zajímalo by mě jestli si jí jako značkuje nebo tak.

Adminka - Re: Je to normální

29. 1. 2018 13:26

Ahoj,

je to podle mě tak jak říkáš. Značkuje si ji nejspíš, aby bylo vidět, že je jeho a nikdo se o ní už nesnažil, i když tam další králík už není. A jestli si ji třeba chováš nebo stačí i hlazení, tak on to z ní cítí a bude si ji značkovat tak asi pořád. Dokud teda nebudou chtít počít mladý.

terka - kralik

25. 3. 2017 16:17

ja mam kralika mam ho 2 měsice a vždycky ma obě dvě uši nahoře ale dneska jak jsem vstala tak jsem se šla na mojeho kralička podivat a jedno ucho měl nahoře a jedno dole

Adminka - Re: kralik

29. 7. 2017 20:44

Odpověď je kdyžtak u podobného komentáře pod tím :)

katerina - sklopené ucho

4. 2. 2017 17:30

co delat kdzž má kralik sklopene ucho

Adminka - Re: sklopené ucho

29. 7. 2017 20:42

Ahoj,
myslím si, že to dělají jen tak, ne že by to něco značilo, ale že se jim prostě chce, protože netuším, co by to mělo jinak znamenat. Já když měla teď druhého králíčka novýho a malýho, tak ta má ouška dolů, ale už ve zverimexu i pak tady doma dávala jedno nahoru a hopkala s ním i tak. Ale po čase jí to přešlo a už má ouška normálně. Ale pokud by to nepřecházelo, tak určitě navštívit veterináře pro jistotu a zeptat se tam.

Granulka - Proč hrabe do podlahy

22. 10. 2016 8:56

Mám samici a jmenuje se Granulka.
Nevím co se s ní děje když hrabe na podlaze

Adminka - Re: Proč hrabe do podlahy

19. 12. 2016 23:28

Zdravím,
hrabání může znamenat mnoho věcí. Ta moje hrabe většinou, když si chce někde lehnout, jakoby si hrabala pelíšek a poté si lehne. Když byla menší, tak se po hrabání na podlaze někdy na to místo vyčůrala. Někdy to králíci dělají i jen pro zábavu podle mě, ale nic zlého by to být nemělo. A pokud to dělá často, tak spíš dojít za odborníkem :)

charlos - králiček

14. 6. 2014 16:11

Co znamená když tě olizuje králíček

............ - Re: králiček

23. 2. 2015 20:05

Žetě má rád !

naty - Re: Re: králiček

12. 6. 2016 14:14

Co znamená když se shýbá?

Adminka - Re: Re: Re: králiček

1. 7. 2016 13:10

Ahoj, tak to jsem tu už psala. Musíš poznat, jestli se králíček bojí nebo ne. Může to být ze strachu a nebo jen podřízení, ale to musíš vidět sama, jestli je králík vyděšený nebo ne. :)