Jdi na obsah Jdi na menu

Získání důvěry krok za krokem

2. 11. 2011

1. Probuzení zvědavosti

Nejprve musíš zakrslého králíka přivyknout na sebe. Ke králíkárně se vždy přibližuj pomalu, nech zvíře očuchat si tvou ruku, mluv s ním potichu a uklidňujícím způsobem. Zakrslík tě brzy pozná podle pachu, podle tvého hlasu a siluety. Jakmile se zvíře nebude tisknout do zadního rohu klece, nýbrž přijde samo od sebe k přední mřížce, byla překonána první překážka.

2. Podávání pochoutky

Další stupeň k odbourání nedůvěry funguje následovně: Naplň krmítko i sací pítko, aniž by ses králíka dotýkal. Nabídni mu jeho lahůdky, jako například pampelišku, petržel nebo kousek mrkve skrz mříž z venku klece a počkej, až si zakrslík vezme sám od sebe. Tak zjistí, že ze tvé ruky přichází dobrá věc.

3. Vylákání z klece

Nyní se pomalu blíží čas přimět králíka k opuštění klece pomocí pochoutky, kterou budeš držet v ruce. Abys především mladému králíkovi usnadnil cestu z klece s hlubokou spodní vanou, polož desku nebo vhodný placatý kámen před dvířka klece. Tím také zabráníš zaháčkování tlapek do dveřní mřížky. Pomalu zkus zakrslého králíka opatrně pohladit.

4. První výběh

Teprve když je králík natolik krotký, že se nechá kdykoliv s důvěrou uchopit, můžeme jej nechat volně pobíhat po bytě. Pestré prostředí s domečky, krabicemi a dalšími skrývačkami pro případný návrat usnadní prozkoumávání nového domova. Můžeš při tom klidně přihlížet a sledovat králíka.

5. Zpečetěné přátelství

Je-li každodenní výběh důvěrně prozkoumaný a své nové okolí králík dobře zná, můžeš postupně přidávat další možnosti jeho zaměstnání. Nyní už má k tobě králík tolik důvěry, že se rád zdržuje ve tvé blízkosti. Tak ho můžeš, např. pomocí pochoutky, přimět k prolézání korkové dutiny nebo k výskoku na polštář.

6. Kondiční trénink

Z nejprve bázlivého králíka se nyní stala osobnost, která má ráda změnu a dokonce je odhodloná naučit se i malá kondiční cvičení jako např. proskakování kruhem. Kruh nejdříve drž  hodně nízko při zemi a pozvolna dávej nahoru. Lákadlem je i zde oblíbená pochoutka, jako ostatně při všech cvicích.

 

 

kralik.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bára - Re: Králík

26. 9. 2021 8:47

Když líže, znamena to že tě má rád

Tereza - Strach

28. 4. 2020 21:12

Dobrý den, mám 5 měsicniho králíka a má záchvaty strachu - začne litat po kleci, dupat a bojí se. Nikdo na nej nebafá, neděláme žádný bordel, sedíme například v kuchyni a ve vedlejším pokoji najednou strašný bordel od králíka....
Králík normálně beha po bytě, nechá si od nás vzít dobrutku, ale pohladit/pochovat se moc nenechá...už nevíme co dál, prosím o pomoc

Adminka - Re: Strach

2. 4. 2021 21:22

Dobrý den, králíkovi někdy trvá, než si zvykne. Zkuste ho vždy nějak uklidnit hlazením a dobrotou, aby věděl, že se ničeho bát nemusí a on se časem uklidní. Mě ta moje dlouhou dobu bojovala o jídlo. Pokaždé, když jsem ji dávala krmení, tak po mě začala vyjíždět, jak kdybych jí to chtěla sebrat. Přešlo jí to už, ale bylo to až tak po roce, co jsem ji měla. Někdy králíci potřebují čas. Snad se to zlepší a pokud ne, tak bych vyhledala lékaře radši.

Ludmila - Dobrý den

19. 9. 2020 13:42

Chtěla bych se zeptat proč se můj králík nemazlí a nelíže ale skoro pořád kouše moje i cizí oblečení Děkuji Lída

Adminka - Re: Dobrý den

2. 4. 2021 21:19

Dobrý den, králík se nejspíše bojí a nedůvěřuje. Někdy králíkovi trvá, než si vybuduje důvěru, takže mu dejte čas a snažte se ho ochočit postupně. A na oblečení dávat jedině pozor.

Terka - Re:nejsem si jistá

15. 5. 2019 18:58

Ahoj,
mám jednoho zakrslého králíka a pořád má jedno ucho dole a jedno nahoře a nevím jestli mu něco je a nebo to je v pořádku poraďte mi můj e-mail je: terkaciencialova@seznam.cz
Budu ráda když mi poradíte

Adminka - Re: Re:nejsem si jistá

26. 9. 2019 0:28

Ahoj,
mě osobně na tom nepřijde nic špatného. Ta moje to tak měla nějakou dobu, když byla malinká, ale postupně se ji to úplně srovnalo a můj první králík to dělal, když si lehl. Ale pokud to má pořád a dlouho, tak bych se asi zeptala veterináře, co si o tom myslí.

Gabriela - Štofková

22. 4. 2019 20:14

Dobrý den , můj králíček mě nikdy neoliznul a to se k ní snažím chovat hezky hodně ji hladim chodím s ní každý den na zahradu ale i tak nic. Chybí ji snad víc lásky nebo chce kamaráda do klece .A také kdyz ji chci stříhat drápky ,dam ji na záda v ruce a začnu stříhat ale ona vždy výkonné nohama a uteče. Děkuju jestli mi poradite a omlouvám se za chyby v textu

Adminka - Re: Štofková

26. 9. 2019 0:20

Dobrý den,
se stříháním to mám u té své úplně stejně. Myslím si, že tohle nemusí asi každé zvíře a některé to snáší hůř. Poradit můžu jedině to zkoušet znovu a znovu, jestli si zvykne a nebo chodit k veterináři. Já s ní už byla jednou též u veterináře, protože se vážně nechtěla nechat a bláznila i tam. Ale tam aspoň vždy vědí, jak si ji chytnout, aby vydržela jakž takž v klidu. A co se týče toho olizování, tomu bych dala asi jen čas. Může to být třeba povahou králíka, že to prostě nedělá rád, ale určitě bych si z toho nic nedělala. Pokud od Vás neutíká a nebojí se, tak Vás má rád a je na Vás zvyklý :)

Tereza - Mám další problém

1. 9. 2018 14:41

Mám další problém, když králíčka chci vzít ven z klece kope a asi se bojí...když ho nakonec dostanu ven z klece, tak se rozkouká a už ho nedám zpátky...králíček má klec na skříňce, takže nemůže sám vylézat z klece, nevím jestli to vadí...děkuji za odpověď :)

Adminka - Re: Mám další problém

13. 1. 2019 16:23

Králíci se moc rádi nenosí, takže proto kope. Ta moje to taky nemá moc ráda. A určitě by bylo lepší mít klec na zemi, aby si králíček mohl vyskočit sám ven i dovnitř :)

Hruba - Betynka

30. 7. 2017 18:51

mám doma zakrslého králíčka a už je dospělí velice nerad se nechává hladit a hryže:(mám ho už od narození tehdy sem si ho pouštela a dávala mu pamlsky jenže ted..... nevím co s ním mám delat kdybys mi chtel(a) nejak pomoci a dal(a) mi k tomu bližší informace tak piš na email hrubaklara824@seznam.cz děkuju moooc

Klaruš - radu prosím

27. 8. 2015 10:06

Ahoj! Mám zakrslého králíčka a bojímse mu koupit vodítko a stříhat drápky doma protože mám strach že bych tím mohla stratit jeho důvěru. je to možné? Předem děkuji za radu :)

Adminka - Re: radu prosím

17. 2. 2016 18:29

Ahoj, na vodítku ani na stříhání drápků není vůbec nic špatného. Pokud tvůj králík není plachý a nebojí se jen tak něčeho, tak mu ani jedno vadit nebude. Já vodítko mám a v létě s ní chodím občas ven na zahradu a jediný co jí vadí, že to má v kožichu a snaží si to vymýt :)) ale jinak jí to nevadí ani neomezuje :) a drápky stříhám taky doma a taky jí to nějak nevadí :) položím si ji vždycky na záda a ona sice trošku klepe nožičkama, ale jinak drží celou dobu :) tímhle důvěru podle mě neztratíš :)

Rikky - Pomůžeš mi?

17. 9. 2012 17:56

Mám 7 zakrslíků, ale když byli malí nedokázala jsem si na ně udělat čas. Teď je většina z nich dospělá a jsou velice bázlivý a nedůvěřivý. Někteří hryžou, nesnáší dotyky... Pomohla bys mi? Jestli ano napiš na e.mail: rikky111@seznam.cz

Katka - je to krásné,ale....

24. 6. 2012 18:26

je to krásné,ale já mám doma zakrslého králíčka a už je dospělí velice nerad se nechává hladit a hryže:(mám ho už od narození tehdy sem si ho pouštela a dávala mu pamlsky jenže ted..... nevím co s ním mám delat kdybys mi chtel(a) nejak pomoci a dal(a) mi k tomu bližší informace tak piš na email kajavybiralova@seznam.cz díki moc.....