Jdi na obsah Jdi na menu

Získání důvěry krok za krokem

2. 11. 2011

1. Probuzení zvědavosti

Nejprve musíš zakrslého králíka přivyknout na sebe. Ke králíkárně se vždy přibližuj pomalu, nech zvíře očuchat si tvou ruku, mluv s ním potichu a uklidňujícím způsobem. Zakrslík tě brzy pozná podle pachu, podle tvého hlasu a siluety. Jakmile se zvíře nebude tisknout do zadního rohu klece, nýbrž přijde samo od sebe k přední mřížce, byla překonána první překážka.

2. Podávání pochoutky

Další stupeň k odbourání nedůvěry funguje následovně: Naplň krmítko i sací pítko, aniž by ses králíka dotýkal. Nabídni mu jeho lahůdky, jako například pampelišku, petržel nebo kousek mrkve skrz mříž z venku klece a počkej, až si zakrslík vezme sám od sebe. Tak zjistí, že ze tvé ruky přichází dobrá věc.

3. Vylákání z klece

Nyní se pomalu blíží čas přimět králíka k opuštění klece pomocí pochoutky, kterou budeš držet v ruce. Abys především mladému králíkovi usnadnil cestu z klece s hlubokou spodní vanou, polož desku nebo vhodný placatý kámen před dvířka klece. Tím také zabráníš zaháčkování tlapek do dveřní mřížky. Pomalu zkus zakrslého králíka opatrně pohladit.

4. První výběh

Teprve když je králík natolik krotký, že se nechá kdykoliv s důvěrou uchopit, můžeme jej nechat volně pobíhat po bytě. Pestré prostředí s domečky, krabicemi a dalšími skrývačkami pro případný návrat usnadní prozkoumávání nového domova. Můžeš při tom klidně přihlížet a sledovat králíka.

5. Zpečetěné přátelství

Je-li každodenní výběh důvěrně prozkoumaný a své nové okolí králík dobře zná, můžeš postupně přidávat další možnosti jeho zaměstnání. Nyní už má k tobě králík tolik důvěry, že se rád zdržuje ve tvé blízkosti. Tak ho můžeš, např. pomocí pochoutky, přimět k prolézání korkové dutiny nebo k výskoku na polštář.

6. Kondiční trénink

Z nejprve bázlivého králíka se nyní stala osobnost, která má ráda změnu a dokonce je odhodloná naučit se i malá kondiční cvičení jako např. proskakování kruhem. Kruh nejdříve drž  hodně nízko při zemi a pozvolna dávej nahoru. Lákadlem je i zde oblíbená pochoutka, jako ostatně při všech cvicích.

 

 

kralik.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Natálie - Pomoc:(((

12. 11. 2023 20:15

Dobrý den, 1)samice 4-5 roků, 2)Když chci aby mně očuchal tak místo toho mě kousne. 3)Když potichu příjdu ke kleci,lekne se a uteče do kouta. Prosím pomoc :(

Natálie - Pomoc:(((

12. 11. 2023 20:13

Dobrý den, 1)samice 4-5 roků, 2)Když chci aby mně očuchal tak místo toho mě kousne. 3)Když potichu příjdu ke kleci,lekne se a uteče do kouta. Prosím pomoc :(

Nina - Co mám dělat??

18. 5. 2023 7:50

Dobrý den, 1)můj králík (samec 2-3 roky) neumí chodit na záchod a všude po bytě máme jeho bobky.
2)je velice agresivní když přijde návštěva a chce si ho pohladit hned kouše

prosím o pomoc,předem děkuji

Nela - Nechce vylézt

8. 5. 2023 12:23

Mě králík nechce vylézt z klece

Adéla - Poučení

22. 1. 2023 21:29

Děkuji za skvělé poučení a dobré rady teď už se o svého králíčka budu starat lépe.
DĚKUJI

Charlotte - Díky

1. 9. 2022 21:24

Děkuji za informace

Tereza - Asi už je pozdě :(

1. 9. 2018 14:18

Dobrý den, mám králíčici (4roky) a mám 3 problémy
1.vyhrabává záchod
2.nejí seno
3.nechce kšíry
Už je asi pozdě na to abych jí to naučila :(...i přesto děkuji za odpověď:)

Adminka - Re: Asi už je pozdě :(

13. 1. 2019 16:33

Dobrý den,

s tím záchodem to může být proto, že už to tam má špinavé, což králíkům vadí a nebo je to součást stavění hnízda, což samičky rádi dělají, i když nečekají mladé. Ta moje vždycky nejdřív vystele domeček vším možným a pak začne taky všechno přehrabovat a nahrabe všechno třeba do domku. Jinak Vám s tím asi neporadím, jedině něco dalšího na hrabání, aby chodila tam a ne na záchod, pokud to pomůže.
Na seno jsem si všimla, že jsou králíci dost vybíraví a jen tak něco jim nechutná. Zkuste koupit nějaké dobré seno nebo nejlépe sehnat nějaké domácí přímo ze zahrady, kdybyste měla tu možnost.
A s těmi kšíry... Králíci nemají na sobě nic rádi. Též mám kšíry a chodíme přes léto ven. Je to vždycky boj, dostat ji do toho. A když už je má, tak se je snaží ze sebe smýt, pořád se olizuje tam, kde je má. Ale jinak venku běhá v pohodě. Pokud to té vaší nějak hodně vadí a je z toho třeba vyděšená, tak bych jí je nedávala radši.

Bety - Re: Asi už je pozdě :(

13. 5. 2022 14:23

Můj králík taky vyhrabává
Záchod a když by měl na dosah kšíry tak by je za minutu rozcupoval

Tereza - Re:asi uz je pozde:(

23. 5. 2022 22:46

Dobry den, ja mela s kralickem skvely vztah mam ho kolem 4 let. Jenomze se vyskytl nador a ja s nim musim ted chodit na veterinu. <strihali mu drapky, ucvakli prerostly zub a porad ma bulku pod bradickou:() Opravdu mi prijde, ze uz mi neveri a ja nevim co mam delat. Ja vim ze se toho boji, ale ja chci pro neho jen to dobre
Prosim poradte mi jak zpatky ziskat duveru dekuju

veronika - Problém

23. 3. 2018 20:37

Mám problém ,při prvním stříhání drápku mojí Ginny (rok a půl) se mě nějak bála a já jí to chtěla dostříhat a ona jak se mě bála ,tak po mě začla startovat prostě útočila nějak jsem jí chytla a dostříhala to,ale od té doby je plachá a už na mě startuje pořád.Bojí se mě.Co mám dělat ? Znova zkusit získávat důvěru,nebo to je teď jen její nálada ?Je mi z toho smutno,že už nepřiběhne zamnou jak příjdu a podobně.Děkuji

Adminka - Re: Problém

17. 4. 2018 21:33

Ahoj,
určitě je jen vyděšená z toho stříhání, bojí se, aby si jí to třeba neudělala zase znovu, když pro ně to příjemné není. Ale myslím si, že si určitě pamatuje, že jsi její přítel a ne nepřítel a že si tu důvěru u ní zase získáš. Zkus ji dávat různé dobroty a hodně ji hladit a tak, aby viděla, že ji máš ráda, hlavně opatrně a pomalu na ni. Věřím, že se to zlepší :)

Veronika - Re: Problém

15. 5. 2019 18:36

Mně ten článek pomohl podle mě bys to měla zkusit znova a nebát se hladit ho, dávat mu jídlo z tvojí ruky, atd.

Bety - Re: Problém

13. 5. 2022 14:15

To je mi opravdu líto nevím co se dá dělat

Bety - Re: Re: Problém

13. 5. 2022 14:16

Ale to jídlo z ruky je dobrý nápad

Anna - Důvěra

24. 8. 2021 15:11

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat jestli dělám dobře když králíčka nechám aby si mě očichal a pak můžete dám jeho dobrůtku. Dělám to proto aby mě/můj pach měl spojený s něčím co má rád. A ještě jedna otázka. Jak dlouho trvá než si na mě zvykne. Předem moc děkuji.

Adminka - Re: Důvěra

9. 2. 2022 6:10

Dobrý den, děláte určitě dobře, ale zas aby těch dobrot nedostával moc a nezvykl si, že pokaždé něco dostane. Stačí i jen, když se budete věnovat co nejčastěji, hladit ho, mluvit na něj něžně atd.

Bety - Re: Re: Důvěra

13. 5. 2022 14:13

To je pravda protože obezita u králíků se špatně odbourává

Bety - Králík

13. 5. 2022 12:12

Můj králíček si mě už oblíbyl moc děkuji za rady

Kačka - Králík

24. 8. 2021 17:40

Já mám zakrslého králíčka a zatím to je dobré akorát nikdy kouše protože se jí něco nelíbí jak jí to mám odnaučit joa ještě když líže to znamená co ?